Здравейте! Имам питане относно срока на предизвестието. В ТД, който е безсрочен, срока на предизвестието е 30 дни, но в КТ, когато прекратяването се отнася за материално-отговорно лице (както е в случая) е до 2 мес. ( чл. 326,ал.2 ). Кой срок е по-прецизен и правилен?
Благодаря ти, Пчеличке!  :good:
Няма никакъв проблем да е на трудов договор на 8 часа.
А, ако е назначена в бюджетно предприятие?
Имам същият въпрос и не намирам отговор. Назначила съм ЗП, (без да знам, че е такъв)
на ТД на 8 часа. След 4 месеца от назначаването разбирам, че е ЗП. Какво следва да направя - да го преназнача на 4 часа? В кой закон или наредба го има това за да се позова на него? И трябва ли да връща някаква сума от разликата?
Здравейте, имам питане относно запорите към ЧЗИ и за да не отварям нова тема ще питам тук. Имам служител със запор, който излезе в неплатена отпуска. Трябва да уведомя ЧЗИто с уведомително писмо. Има ли някакъв формуляр на такова писмо? Благодаря!
Благо_даря! Е ми съжалявам, но всеки път път има пръв и сега се случи на мен. Дано си помогнал/а и на други колеги. Бъди благословен! :bow: :heart:
Преди тази декларация приложение № 12 да е подавала приложение № 4 и да е получавала 50% от обезщетението?
Да. Започна работа на 10.09.2015г и сега на 02.11. 2015г. иска отново да си ползва майчинството.През този период ползва 50% от обезщетението с приложение № 4.
Приложение № 12 да прекъсне работа? Това е новост за мен.
В момента детето на каква възраст е? Коя отпуска ще ползва майката - по чл.163 или по чл.164 от КТ?
По чл. 164, но тя дори и молба за отпуск няма. Донесе ми само това Приложение № 12 и аз че чудя какво да правя. Пуска си молба за отпуск по чл. 164 и в прл.№12 за настъпилите обстоятелства пиша № на заповедта за разрешение - правилно ли разбрах? Детето на върши  година на 09.10.2015.
На новият работодател. И не съм сигурна приложение №3 или №4 да пусна и да прилагам ли отново приложение №7
Служителка се намира в отпуск за отглеждане на малко дете до 2 години. Правоотношенията с работодателя - осигурител е прекратено по молба на майката. Преди навършване на 1 година на детето, тя започва работа при друг осигурител с временен трудов договор. След един месец си подава декларация приложение №12, с желание да прекъсне работа и да продължи да ползва обезщетение по майчинство до навършване на 2 години на детето. Какви документи и декларации трябва да подам и в какви срокове?